Dobanda fixa sau variabila?

Raspunsul la aceasta intrebare este conditionat , din punctul meu de vedere , de urmatoarele  :

  1. situatia financiara personala;
  2. obiectivele dvs pe termen mediu si lung.

Acum sa le analizam pe fiecare in parte si sa vedem in ce situatie suntem.

1. Situatia financiara personala. In conditiile in care aplic pentru un credit de nevoi personale sau credit ipotecar , in aceasta perioada trebuie sa stiu ca dobanzile bancare sunt formate din Robor+marja fixa. Analistii financiari sustin ca Robor va mai creste in urmatoarea perioada cu cel putin 1,5 puncte procentuale fata de valoarea prezenta de 1,8 puncte procentuale.

Cand ma refer la situatia financiara , ma refer la marja de crestere a ratei pe care o puteti suporta fara sa va afecteze stilul de viata si a va pune  presiune pe bugetul personal. Dobanda fixa ajuta la un control asupra finantelor personale si o buna planificare fara impact ca urmare a cresterii Robor. Maximul de dabanda fixa este pe 5 ani la creditele de nevoi personale sau 10 ani la creditele ipotecare. Pe de alta parte daca Robor scade in aceste perioade rata nu se schimba si o veti plati in continuare la aceiasi valoare.

2. Important este si ce obiective aveti in vedere in urmatorii 5 ani: noi achizitii (masina, centrala termica, baterii solare, vacante in locuri exotice, etc.) sau pur si simplu casatorie, copii, experiente noi sau hobby-uri . In aceste conjuncturi desigur o dobanda fixa ma ajuta sa pot controla bugetul si sa pot sa-mi fac planificari financiare pentru alte proiecte (obiective). In cazul fericit in care venitul meu creste constant anual sau/si am venituri cumulate cu bonusuri/comisioane,  desigur dobanda variabila nu m-ar deranja avand posibilitatea sa o acopar prin cresterea venitului.

Valoare credit (ipotecar)

(RON)

Perioada Rata lunara

(RON)

DAE

(%)

Dobanda

(%)

Observatii
200.000 360 luni

(30 ani)

1014 4.95 Robor 6L*+3

(4,50)

Dobanda fixa 5 ani apoi variabila
200.000 360 luni

(30 ani)

906 3.90 Robor 6L+2,55

(4,05)

Dobanda variabila

* Robor6L – inseamna media Robor pe ultimele 6 luni

Analiza personalizata impreuna cu brokerul de credite cu siguranta va ajuta sa luati decizia potrivita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *