Credit ipotecar in lei – riscuri vs avantaje

bani

Desigur cand te gandesti sa te implici in achizitionarea unui credit ipotecar iti fireasca intrebare: Ce credit sa aleg in lei sau in euro? Si daca in lei – De ce?

Am sa ma straduiesc sa aduc cateva argumente pertinente si usor de verificat in favoarea creditelor ipotecare in lei.

  1. In primul rand riscul este mai scazut la creditele in lei decat la creditele in euro. Eliminam din start riscul de schimb valutar. Cum ne impacteaza un astfel de risc? Sa luam un exemplu: inainte de criza creditele ipotecare in euro se contractau la valoarea 1 euro=3,5 lei. Fata de nivelul actual al cursului valutar de 1 euro = 4,41 lei, rata scadenta a crescut cu cca 26%. In cazul creditelor in lei acest risc nu ar exista.
  2. Dobanzile in lei la credite  au avut o evolutie favorabila. Acest lucru a fost scos si mai mult in evidenta de trendul descendent al inflatiei. Si dobanda de rferinta a BNR a scazut influentand favorabil dabanzile din piata interbancara (ROBID si ROBOR).
  3. ROBOR – este pe un trend descrescator atingand  minime istorice . Totusi evolutia acestuia se poate inversa oricand. Insa va fi mai usor de sustinut decat riscul valutar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *