Refinantare credite in franci elvetieni (CHF)

baniData de 15 ianuarie 2015 a fost o zi neagra pentru cei cu credite in franci elvetieni. Aprecierea francului elevetian a fost de 30% in raport cu moneda euro. Aceasta fiind o consecinta a faptului ca Banca Nationala a Elnetiei a decis sa renunte la pragul de 1,20 franci pentru 1 euro ceea ce aplicase in ultimii ani.

Ratele scadente ale celor imprumutati in aceasta valuta au luat-o razna si tensiunea dintre clienti si banci a crescut brusc.

,,Portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, un numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor – aflam de pe site-ul HotNews.

Ce avantaje ar avea refinantarea CHF? In primul rand refinantarea in lei ar elimina riscul valutar. Fluctuatiile uneori surprinzatoare ale valutelor in raport cu tensiunile politico economice nu pot fi controlate sau estimate. Veniturile populatiei sunt constante si nu evolueaza crescator ceea ce poate genera situatii de incapacitate de plata a scadentelor.

Iata un exemplu concret. Sold de rambursat 77000CHF. Se calculeaza o creditare in lei de 285000lei pentru a rambursa la un curs estimativ catre banca. Dobanda 4,11% (robor6M+2,4%) si analiza dosarului costuri zero. Se vor mai investi 370-400 de lei in evaluarea proprietatii si cheltuielile notariale aferente. Rata calculata la 192 luni durata creditului este de: 2083 lei. Cu asigurare de viata inclusa.

Desigur fiecare caz are particularitatile lui. Consultatia este gratuita si informatia este nepretuita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *